Sunday, 25 September 2016

Important Battles and Wars In India (Set-1)

Important Battles and Wars In India (Set-1)

Here is partial list of important battles and wars fought in India that determined the course of Indian History.
Important Battles and Wars In India (Set-1)
Maratha Horsemen (image credits: wikipedia)


Battle Year Place Winner Loser
Battle of Hydapses 326 BC  Hydapses Alexander Porus
Selucid-Mauyran War 303 BC  Indus River    Valley Chadragupta Maurya Selecus
Battles of Tarain 1191 AD Tarain Prithviraj Chauhan Mohammad Ghori
1st Battle of Panipat 1526 AD Panipat Babar Ibrahim Lodhi
Battle of Khanwa 1527 AD Khanwa Babar Rana Sanga
Battle of Sammel 1544 ADD Sammel Sher Shah Hindu Rajputs
2nd Battle of Panipat 1556 AD Panipat Bairam Khan
(for Akbar)
Hemu
Battle of Swally 1612 AD Swally British East India Company Portugese
Battle of Dharmat 1658 AD Dharmat near Ujjain Aurangzeb Dara
Siege of Trichinopoly 1741 AD Trichinopoly Maratha Empire Mughal Empire
Battle of Madras 1746 AD Madras (now Chaennai) French East India Company British East India Company
Siege of Arcot 1751 AD Arcot British East India Company Nawab of Arcot,
French East India Company

Monday, 19 September 2016

SOILS OF INDIA

SOILS OF INDIA


SOILS OF INDIA
image credits: wikimedia

1. Alluvial Soil


  • Formed by deposition of sediments by rivers.
  • Rich in Humus and fertile
  • Found in Great Northern Plain, Northern Gujarat, Lower valleys of Narmada and Tapti
  • Soils renewed every year.


2. Black Soils


  • Made up of lava and volcanic rocks.
  • Concentrated over Deccan Lava Tract covering Chattisgarh, Parts of Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat.
  • Contains lime, iron, magnesium and potash
  • Lacks phosphorous, nitrogen and organic matter


3. Red Soils


  • Formed due to weathering of ancient metamorphic rocks of Deccan Plateau
  • Red colour is due to iron composition
  • Yellow or Brown if iron content is low.
  • Found in Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Chattisgarh, Karnataka, Maharashtra and parts of Orissa


Sunday, 11 September 2016

English Grammar Quiz

English Grammar Quiz

English Grammar Quiz

(MCQs asked in Common Law Admission Test CLAT 2016)


Directions: Q1 - 10 Fill in blanks by choosing the most appropriate option.

Q1: A fire broke ________ in the neighbourhood.

(a) out
(b) off
(c) away
(d) from


Q2: The method and practice of teaching is called __________

(a) Pediatrics
(b) Pedagogy
(c) Training
(d) Philately


Q3: They always give the available seats _______ comes first.

(a) whom
(b) whichever
(c) whoever
(d) whomever


Q4: There isn't _____ water in the overhead tank.

(a) some
(b) any
(c) little
(d) lot of


Q5: I like reading journals _______ novels.

(a) the best
(b) most than
(c) the least
(d) more than


Wednesday, 31 August 2016

Who is Who Module Updated

Who is Who 

General Awareness Module

Who is Who Module



Who is Who Module at eduvictors.com has been updated. The web application can be used in two modes i.e.

  • Reading Mode
  • Memory Mode
Memory Mode helps you to memorise  the various topics.

You may select the following topics. 



Tuesday, 30 August 2016

Riverside Cities Of India

IMPORTANT 
RIVERSIDE CITIES OF INDIA




No.CityRiverState
1.AgraYamunaUttar Pradesh
2.AhemdabadSabarmatiGujarat
3.AyodhyaSaryuUttar Pradesh
4.BadrinathGangaUttrakhand
5.CuttackMahanadiOrissa
6.DelhiYamunaDelhi
7.DibrugarhBrahamputraAssam
8.HaridwarGangaUttarakhand
9.HyderabadMusiAndhra Pradesh
10.JabalpurNarmadaMadhya Pradesh
11.KanpurGangaUttar Pradesh

Wednesday, 1 June 2016

Current Affairs Quiz (March/April 2016)

Current Affairs Quiz 
(March/April 2016)


Current Affairs Quiz (March/April 2016)


Q1: Name the state capital declared as smoke-free city?

Answer: Kohima


Q2: Which country's currency note named the best bank note of year?

Answer: New Zealand's 5$ bill


Q3: Name the first African football player to win the PFA Player of the year award?

Answer: Riyad Mehrez


Q4: Which country will host 2020 olympics?

Answer: Japan (Tokyo 2020 olympics)


Q5: Name the first women Indian gymnast to qualify for Olympics?

Answer: Dipa Karmakar


Q6: Who won Sultan Azlan Shah cup 2016?

Answer: Australia


Sunday, 17 April 2016

Current Affairs Quiz Feb - March 2016

Current Affairs Feb/March 2016



Q1: Which day is celebrated as National Science Day? Why?

Answer: Feb 28 to mark the discovery of Raman Effect (phenomenor of scattering of light or photons) by Indian Physicist C V Raman on Feb 28, 1928.


Q2: When is International Women Day celebrated?

Answer: March 8


Q3: Who took charge of Delhi Police Commissioner on Feb 29, 2016?

Answer: Sr. IPS Alok Kumar Verma


Q4: Who won the Global Teacher Prize 2016?

Answer: Hanan Al Hroub, a Palestinian teacher on Mar 13, 2016.


Q5: Who won the Bihari Puruskar 2015?

Answer: Dr Bhagwati Lal Vyas, a Rajasthani poet for his collection of poems "Katha Sun Awae Hai Sabad".